donderdag 1 september 2016

Vandaag vertrek ik met Sobhanandi richting Akashavana waar het vrouwen retraite centrum ligt van Triratna. Ik zal daar geordineerd worden. 

Ordinatie is een ritueel waarbij ik een verbinding aan ga die betekent dat het beoefenen van Boeddhisme in ieder facet van mijn leven het uitgangspunt is. Ik wil dit doen binnen de context van Triratna. 
Een orde die rond 1968 is gestart door Sangharakshita ( een Engelsman die jaren in India gewoond en geleefd heeft). Sangharakshita is nu 91 jaar en heeft zijn kennis, manier van beoefenen en belang van verbinding met elkaar aangaan overgedragen aan ervaren ordeleden. 
Vriendschap en samen beoefenen en studeren speelt in de Orde een grote rol. De orde is wereldwijd en de verbindingen onderling dus ook. Dat spreekt mij bijzonder aan. Allen individuen die ervoor kiezen hun leven te leven volgens Boeddhistische principes. Dat betekent een kleurrijk boeket aan diversiteit van mensen!! Geen eenheidsworst dus......

Ik zal de komende weken ja zeggen tegen 10 voorschriften ( zie bijgevoegde foto) en ik zal een nieuwe naam krijgen. Deze naam staat symbool voor de kwaliteiten die in me aanwezig zijn en tot volle groei mogen komen.
Mijn naam geeft dus richting aan mijn leven. Ik zal hem ontvangen van mijn zeer dierbare vriendin Sobhanandi. Dit gebeurt dus de komende twee en een halve week, waarbij we met 7 vrouwen dit proces ingaan. Er zal veel stilte zijn, meditatie, op jezelf zijn, wandelen, genieten van de prachtige natuur, samen beoefenen en stilstaan bij de Boeddha die voor mij belangrijke kwaliteiten bezit die me helpen op mijn pad naar meer inzicht en verbinding vanuit liefde en helderheid.

Ik zal mijn beoefening voortzetten binnen de context van ons gezin, een partner en drie tiener kinderen en een baan als pedagogisch adviseur. Voor mij is deze beoefening in het dagelijks bestaan belangrijk. Ik deel dit met andere geïnteresseerden in de vorm van een meditatie groep en een studie groep. Hier geniet ik enorm van. Overdragen en delen wat me zo dierbaar en mensen hierin enthousiasmeren zonder druk en moeten.
Gewoon zijn met wat er is en het daarin laten gebeuren, steeds opnieuw, wat het ook is.
Inzicht verwerven in eigen voor en afkeur van dingen, situaties en gevoelens.
Hierin een voorbeeld zijn voor anderen dat doe ik graag.
Ik zal mijn ervaringen als ik terug ben delen.
Alle liefs en goeds,
Anneke








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

vragen en reacties?

Hoe ben ik tot het Boeddhisme gekomen?

Mijn weg naar het Boeddhistisch pad binnen Triratna.
Van jongs af aan ben ik altijd nieuwsgierig geweest naar de diepere betekenis van het leven.


Ik werkte na mijn HBO verpleegkunde in de wijkverpleging en genoot van de afwisseling van pas een geborene binnen een gezin en het begeleiden van mensen op hun sterfbed. Leven en dood, het begin en het einde.. Intense ervaringen met mensen delen.
Vaak bij het afscheid nemen van het leven kon je de puurheid van de mens ervaren. Er vielen veel patronen weg en er bleef over wat er was op dat moment. Dat raakte me al heel jong.
In die periode was mijn zelfbeeld niet hoog. Ik verbloemde dit door stoerheid.
Mijn collega nam me mee naar een weekeinde van Rickie Moore over " de godin in jezelf". Ik dacht dat is niets voor mij, maar was nieuwsgierig.
Het bracht me in contact met de schoonheid die in een ieder mens aanwezig is en waar je mee in contact kunt komen als je vriendelijk en mild leert zijn voor jezelf en anderen.

Een paar jaar later besloot ik de opleiding Integrale Psychologie te gaan volgen bij Hans en Hanneke Korteweg en Jaap Voight. Een opleiding, die je in contact brengt met je potentieel en je laat zien wat je weerhoud om " te zijn wie je bent". In het derde jaar ontstond mijn belangstelling voor mediteren bij Hanneke Korteweg. We kregen onder andere les in Boeddhisme bij haar thuis.
Ik vond mediteren thuis moeilijk en had het druk met dagelijkse beslommeringen en allerlei afleidingen.

Onze reizen naar Nepal en Ladakh hebben hierin verandering gebracht. Daar werd mijn hart direct geraakt in het contact met de Boeddhistische bevolking. Hun open en liefdevolle blik en onmetelijke vriendelijkheid zette mijn hart in vuur en vlam en maakte iets in me los. Ik kon uren zitten op een pleintje, hand in hand zonder een woord te communiceren en voelde me intens gelukkig. Ik genoot van de devotie en alle rituelen die met zorg en aandacht uitgevoerd werden. Wat een " andere wereld " leek dit voor mij.
Hun onvoorwaardelijke vriendelijkheid en warme uitstraling raakte me diep. Zo wilde ik ook zijn, dit wilde ik ook leren.

Terug in Nederland ging ik met een vriendin mee naar het Boeddhistisch Centrum ( toen VWBO, nu Triratna) in Amsterdam voor een meditatie avond. VWBO stond voor Vrienden van de Westers Boeddhisten. Omdat er steeds meer landen buiten West Europa verbonden zijn is de naam veranderd in Triratna, hetgeen de 3 juwelen betekent. De 3 juwelen in het Boeddhisme zijn: de Boeddha, de leer van de Boeddha is de Dharma en de vriendengroep, de Sangha.
Ik kom daar binnen en ervaar direct hetzelfde als op het plein in Baktapur. De pure aandacht, hartelijkheid en vriendelijkheid en de open blik. Ik was volkomen overdonderd en ontroerd. Ik zag ter plekke mijn vasthoudendheid, strengheid naar mezelf en hang naar "Het goed doen" als belemmering voor het toestaan van liefde en vriendelijkheid. Dit was het begin van mijn liefde voor het Boeddhisme en mijn wens om binnen deze context in de leer te gaan. Ik ben er nooit meer weg gegaan. ( rond 1999?)

Ondertussen met een partner, drie kinderen en een baan bleef er niet veel tijd voor mezelf over of die kon ik niet zo goed organiseren. Ik heb in die tijd gevraagd of ervaren mensen van Triratna me konden helpen met het opzetten van een meditatie groep in West Graftdijk, waar ik woonde.
En zo is het gegaan, Tarini Evers heeft hier een grote rol in gespeeld. Dit was rond 2000 denk ik.

De zus van Tarini, Sobhanandi heeft mij in september 2016 de prachtige naam Maitridaya:
( " Zij die liefdevolle vriendelijkheid geeft").
Ik ben toegetreden tot de Triratna orde op 16 september 2016.

Alsof er een puzzel in elkaar paste toen ik mijn naam voor het eerst hoorde. Dat wat ik ervoer op het plein in Nepal ben ik al jaren zelf... onder het stof van opgebouwde patronen en oude gewoontes en gevoelens is dit juweel door de beoefening van de Dharma, Meditatie en contact met vele vrienden binnen Triratna tevoorschijn gekomen. Het leven van de Boeddha is voor mij een voorbeeld en de drie juwelen ( Boeddha, Dharma en Sangha) staan nu centraal in mijn leven van alle dag met een gezin en een baan als pedagogisch adviseur.
Ik hoop hiervoor voor anderen een bron van inspiratie te kunnen zijn, net als vele dit voor mij waren en nog steeds zijn.

Op dit moment hebben we in West Graftdijk een Sangha, waarbij we regelmatig met elkaar mediteren en Dharma beoefenen, samen studeren en ons verdiepen in de leer en gezellige ontmoetingen hebben met elkaar.
Ik bezoek regelmatig het Centrum in Amsterdam en ga zo veel als mogelijk op retraite met vrienden in de Sangha. Tevens ben ik moeder van twee zoons en een dochter en partner van Sjoerd.
Ik ben enorm dankbaar dat ik een pad heb gevonden waarop ik me verder mag ontwikkelen en een bijdrage hoop te leveren aan het welzijn van anderen.
De wereld staat op dit moment in brand en er is liefdevolle vriendelijkheid en aandacht voor elkaar nodig.


Met Metta ( liefdevolle vriendelijkheid)

Maitridaya








Ik wens je stilte en inzicht

Ik wens je stilte en inzicht